Onze -10% voorjaarsactie duurt nog:

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Hoe werkt een waterontharder

Hoe werkt een waterontharder

Je bent waarschijnlijk ge√Įnteresseerd in onze waterontharders omdat je een betrouwbare en betaalbare manier zoekt om van kalkaanslag af te komen.

Er zijn verschillende soorten systemen tegen kalkaanslag op de markt die allemaal als “de oplossing” worden gepresenteerd. Maar is dat wel zo en wat zijn de verschillen tussen deze systemen?

Wat doet een waterontharder

Kalkaanslag ontstaat doordat ons kraanwater calcium en magnesium bevat. Dat zet zich af zodra het water verdampt en veroorzaakt de kalkaanslag in bijvoorbeeld je badkamer en apparatuur. Als je wat tegen kalkaanslag wilt doen, zul je dus iets met het calcium en magnesium moeten doen.

Alle systemen op de markt doen iets met het calcium en magnesium om kalkaanslag tegen te gaan, de manier waarop ze dit doen verschilt per type systeem.

 

Werking van een Mollius waterontharder

Twee modi

Om het water zachter te maken zullen de mineralen die kalkaanslag veroorzaken (calcium en magnesium) verwijderd moeten worden.

Dit doen onze waterontharders op basis van ionen uitwisseling.

Simpel gezegd kent onze waterontharder 2 modi:

Werking waterontharder

Water ontharden

In de waterontharder bevindt zich onthardingshars. De mineralen die verwijderd moeten worden binden zich aan deze hars. Hierdoor blijven deze mineralen achter in de waterontharder en zal het water de ontharder als zacht en kalkvrij water verlaten.

Regenereren

Na verloop van tijd raakt de onthardingshars verzadigd. Het kan nu geen mineralen meer aan zich binden. Om de hars weer werkzaam te maken zullen deze mineralen verwijderd moeten worden. Dit kan door de onthardingshars te spoelen met een zoutoplossing (pekel). De mineralen laten zich dan los van de hars. Dit proces noemen we regenereren.

De zoutoplossing maakt de waterontharder zelf aan door zout uit een zoutreservoir op te lossen in water. Dit zout dient je zelf periodiek toe te voegen aan de waterontharder.

Na het regenereren moeten de losgelaten mineralen en de zoutoplossing nog verwijderd worden uit de waterontharder. Dit gebeurt door één of meerdere spoelfases waarbij de waterontharder gespoeld wordt met schoon water. De mineralen en de zoutoplossing worden vervolgens afgevoerd naar het riool. Na het spoelen is de waterontharder weer klaar voor gebruik en kan de machine weer vele liters water ontharden.

Stappen in het regeneratieproces

Bovenstaande is een vereenvoudigde weergave van de verschillende fases waarin een ontharder zich kan bevinden. In werkelijkheid zal een Mollius waterontharder de volgende fases doorlopen tijdens het regenereren:

Stap 1. Zoutbak vullen

De zoutbak wordt gevuld met een aantal liters water en het systeem wacht 4 uren, zodat het zout kan oplossen en klaar is voor de regeneratie.

Stap 2. Tegenspoelen

De hars in de harscilinder wordt als het ware opgeschud voor een betere regeneratie.

Stap 3. Traag spoelen met zoutoplossing                    

De hars wordt geregenereerd en calcium en magnesium worden uitgewisseld met het natrium uit het zoute water dat uit de zoutbak wordt opgezogen.

Stap 4. Snelle spoeling                 

De hars wordt nagespoeld met schoon water zodat alle zoutresten verwijderd worden. Uw waterontharder is nu weer klaar voor gebruik.

De bovenstaande stappen zijn gebaseerd op een Mollius Duo waterontharder. Voor andere modellen kunnen deze enigszins afwijken

Voordelen van een Mollius Waterontharder

Mollius waterontharders van top kwalitieit

100% kalkvrij water

Onze waterontharders maken gebruik van ionen uitwisseling voor het ontharden van het water. In tegenstelling tot de andere systemen (zoals verderop beschreven) wordt daardoor daadwerkelijk de kalk verwijderd en afgevoerd naar het riool.

Doordat de kalk echt uit het water verwijderd is, maakt het niet uit wat je met het water doet, of je het nou kookt of een lange douche neemt, het water blijft 100% kalkvrij!

Alle Mollius waterontharders werken volledig automatisch en buiten het periodiek bijvullen van zout heb je er geen omkijken naar.

Dankzij zijn geavanceerde besturing heeft hij een minimaal zoutverbruik en zal hij, als je langere tijd van huis bent, zichzelf spoelen voor de hygi√ęne.

Geen kalkaanslag meer

Kalkaanslag op je sanitair, keuken en toilet is verleden tijd! Ook hoef je niet langer je apparatuur zoals je waterkoker en koffiezetapparaat te ontkalken.

Zachter voor de huid

Na het douchen voelt je huid droog aan. Onze klanten ervaren dat het water zachter en gladder aanvoelt en hun huid daardoor ook minder droog.

Minder zeep nodig

Zeep doet beter zijn werk met kalkvrij water. Je zult merken dat het meer schuimt en je er minder van nodig hebt. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Andere soorten waterontharders?

Naast waterontharder die, net zoals de Mollius waterontharder, werken op basis van ionen uitwisseling, zijn er ook nog andere type waterontharders. 

Waterontharder-magneet

Je bent ze vast al eens tegengekomen. Reclames voor magneten die kalkaanslag zouden tegengaan.

Ze zijn verkrijgbaar als eenvoudige magneet, maar ook als veel duurdere elektromagnetische modellen. Allen zouden werken omdat het magnetische veld er voor zorgt dat het calcium en magnesium niet meer kunnen hechten er daardoor ook geen kalkaanslag gevormd kan worden.

Geen wetenschappelijk bewijs

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de werking van dergelijke op magnetisme gebaseerde oplossingen tegen kalkaanslag. Immers, als dit zou werken, zou het een fantastische, goedkope en milieuvriendelijke oplossing tegen zijn. Maar helaas als iets te mooi is om waar.. 
Er is nog steeds geen wetenschappelijk bewijs dat dergelijk magneten afdoende helpen tegen kalkaanslag.

Werkt een waterontharder magneet

Zoutloze ontharder

Onder deze noemer worden verschillende oplossingen aangeboden. Het water stroomt daarbij, net als bij een ionenwisselaar, door een hars. In tegenstelling to ionenwisselaar wordt het kalk niet verwijderd, maar zorgt hij ervoor dat het niet meer kan hechten.

Geen ontharder

Hard water bevat calcium en magnesium. Om het water zachter te maken (ontharden) zul je deze moeten verwijderen. En dat doet een zoutloze ontharder niet. Het water blijft dezelfde hardheid houden. Daarom is de term “zoutloze ontharder”, wat ons betreft onjuist.

Werking tegen kalkaanslag

Dat het water niet wordt onthard wil niet zeggen dat een zoutloze ontharder niets tegen kalkaanslag doet. Sterker nog hij werkt vrij goed tegen kalkaanslag. Omdat de kalk nog steeds in het water aanwezig is, kan dit toch in sommige gevallen nog kalkaanslag veroorzaken.

Toename comfort

Helaas geeft een zoutloze ontharder ook minder het comfort verhogende gevoel wat zacht water nou juist zo fijn maakt. Op zich wel logisch als je bedenkt dat het water nog steeds hard is.

Zoutloze ontharder

Overzicht soorten waterontharders

Vergelijk waterontharders
Mollius waterontharder - Optimus

Waterontharders van Mollius

Er zit kalk in ons drinkwater. Kalk veroorzaakt kalkaanslag op je sanitair en apparaten. Hierdoor moet je langer en vaker schoonmaken en gaan apparaten eerder stuk en verbruiken ze meer energie.

Een waterontharder van Mollius lost dit probleem voor je op!

  • 100% kalkvrij water
  • Apparaten gaan langer mee
  • Bewezen effectief

Vanaf 1199,- incl. installatie!

100% kalkvrij water

In ons drinkwater zit calcium en magnesium. Samen vormen zij kalk. Een Mollius waterontharder geeft je 100% kalkvrij water! Kalkvrij water heeft vele voordelen in en om je huis.

Badkamer

Kalkvrij water zorgt voor minder schoonmaakwerk. Je sanitair gaat langer mee omdat kalk geen kans meer krijgt. Ook je douchegenot neemt toe: je hebt minder zeep nodig en je huid voelt zachter aan na het douchen. 

Keuken

Je keukenapparatuur, zoals Quooker, vaatwasser, waterkoker en stoomoven, blijven vrij van kalk. Daardoor gaat je apparatuur langer mee. Ook gebruiken ze minder energie. Ook voorkomt het een bijsmaak in je met liefde gezette kopje koffie of thee.

Bijkeuken

Je hebt minder zeep nodig om de was te doen, waardoor de kans op verstoppingen kleiner wordt. Je wasmachine gaat langer mee en je wasgoed voelt zachter aan. Reken uit je winst!

Om het huis

Kalk zorgt voor strepen op je ramen. Door een waterontharder was je je ramen en auto streeploos schoon.

De waardering van www.mollius.eu bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 55 reviews.
Scan de code